viernes, 12 de septiembre de 2014

El Tribunal Constitucional tomba la llei de consultes i el 9N

Sí, ja sé que això encara no ha passat, però suposo que el Govern de Catalunya i els partits proconsulta treballen com si l’anunci de la suspensió cautelar de la llei de consultes i la prohibició del referèndum del 9 de novembre ja fos un fet. Així ho vull pensar. Més quan Artur Mas ha assegurat que ja està tot previst davant dels problemes que puguin sorgir en la celebració de la consulta. Ja ho pot tenir tot preparat el Govern perquè de ben segur que l’Executiu espanyol no es quedarà de braços plegats; així ho ha avisat ara també el Fiscal General de l’Estat.
 
Hi ha moltíssim en joc i, com es pregunta Mas: “De què serviria haver fet tot això si després la resposta no és suficient o no és acceptada?”. A mi, com vaig afirmar en el post anterior, només se m’acut que hi hagi plebiscitàries anticipades i imminents per eludir problemes de cap mena. És més, no sé per què cal esperar el dictamen del Constitucional quan de bell antuvi tothom coneix la sentència. Podem votar el 9 de novembre de manera plenament legal. I, per legal, em refereixo tant a la legislació catalana com a l’espanyola. S’entén com, oi? Però suposo que hi ha variables que no controlo. Els esdeveniments dels pròxims dies revelaran incògnites.

Sobre la “V”

Com l’any passat, quan vaig baixar a les Terres de l’Ebre per valorar la participació allà on es preveia més dèbil, aquesta Diada em vaig apuntar al tram que presentava pitjors previsions d’afluència, el 35, a La Magòria, a l’extrem últim de la Gran Via. I com a la Diada de 2013, no hi va haver cap buit a omplir.

Tot seguit algunes imatges i reflexions als peus de fotos. (Per cert, a l’altura d’Universitat unes pancartes avisaven que si no hi havia consulta hi hauria vaga d’estudiants... indefinida?, em pregunto)

Diada 2014
Clar i castellà. Vet aquí la clau de volta. No hi ha més cera que la que crema. No més discussions...

Diada 2014
Si s’opta per treure les urnes “tant sí com no” –alternativa versemblant a hores d’ara-, no significaria de facto que Catalunya ha deixat de formar part d’Espanya? I que des d’aleshores no haurà d'acatar cap sentència ni observar cap llei espanyola?
Diada 2014
Cal recordar que l'Estat nou és un mitjà.
Diada 2014
Gran Via, entre Plaça Espanya i Plaça Catalunya.
Diada 2014
Tot un clàssic.
Diada 2014
Ambient a La Magòria, tram 35.
Diada 2014
Eixam d'estelades a La Magòria, tram 36.
Diada 2014
Noia, al tram 35, poc abans de les 17.14 hores.
Una bandera escocesa amb un "sí" protegeix la canalla d’un sol abrusador, al tram 35. Per cert, cal mirar Escòcia aquesta setmana però no massa. Si guanya l’opció independentista, Escòcia obrirà via a Europa. Però cal recordar que allà els resultats semblen molt ajustats i que el tracte polític vers el referèndum és a les antípodes d’aquí.
Diada 2014
Els castellers van sovintejar durant la manifestació.
Diada 2014
Més castellers, a La Magòria, Gran Via.
Diada 2014
Esperant l'hora H dia D.
Diada 2014

El diari El País subtitulava aquest divendres una notícia dient que a la manifestació –multitudinària- hi havien anat molts independentistes. Llàstima que no he fet una càptura de pantalla.
Diada 2014
Les banderes negres es van hissar durant el setge de Barcelona per indicar a les tropes franceses i espanyoles que no hi hauria rendició i que es lluitaria fins a la mort. Durant la manifestació, en vaig veure tres. Ep!, tot simbòlic, que ningú no tregui conclusions fora de context!
Diada 2014
Joves riuen a Plaça Espanya, dues hores abans de l'inici oficial de la "V", sense adonar-se de l'amenaça del drac. Al fons, el Palau Nacional de Montjuïc.
Diada 2014
Foto final per a una de les grans protagonistes de la jornada.

2 comentarios: